Vi er klare hvis vi må!

Pressemelding 04. mai 2022 fra Fellesforbundet Vestnorsk Transportarbeiderforening ifm mulig streik i bussbransjen

På torsdag og fredag skal partene i bussbransjen mekle i årets lønnsoppgjør, og innen fredag 00:00 vet vi om det blir streik i buss og bybane. Streikeuttaket ble kjent mandag, og i Bergen er Bybanen og sentrumsbussene tatt ut i første omgang. Førsteuttaket til streiken vil påvirke linjene 1, 6, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16E, 18, 20, 21, 24, 25, 28, 40, 40E, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 55, 81, 82, 83

Det vil også gjelde skolerutene under linje 49

Vestnorsk Transportarbeiderforening er avdelingen i Fellesforbundet som organiserer vognførere og bussjåfører i førsteuttaket. 

Fagforeningsleder i Bergen og omegn Eirik Svensson forklarer:

– Vi er klare hvis vi må, og akkurat dét blir opp til arbeidsgiverne. Bussjåførene ligger langt etter lønnsmessig. Partene har jobbet med denne problemstillingen i åresvis, mens bussjåførene bare har blitt hengende etter år etter år.

Hvis partene ikke blir enige og det blir konflikt starter streiken klokken 06:00 lørdag morgen.

Tillitsvalgt og klubbleder for vognførerne i Keolis, Tommy Melbye stemmer i:

– Det er jo egentlig uforståelig i seg selv at vi som jobber på bane skal ha delte skift med ubetalt pause midt på dagen. Banen går jo opp og ned jevnt og trutt hele dagen. Men sånn er det lagt opp. Yrket byr bare på lange dager for lav lønn.

Eirik Svensson forklarer:

– I tillegg til lange dager, ubetalte pauser midt på dagen, to oppmøter og lav lønn får bussjåførene og vognførerne heller ikke betalt for 10-minutters forsinkelser. Når det skjer ofte nok kan det jo være snakk om timeslønninger man ikke får betalt for! Hvordan skal det bli attraktivt å få tak i de nær 2000 yrkessjåførene vi mangler i året når vi har det sånn?

– Det er jo tilnærmet umulig å leve et ordinært familieliv med sånne ordninger. Det står om fremtidig rekruttering til yrket, avslutter Tommy Melbye.