Transporten kritisk: Skyss tildeler kontrakt på rutekjøring til taxiselskap!

Transporten reagerer når Skyss nå har valgt å gi kontrakt til Bergen Taxi på rutekjøring i bestillingsruten på Tertnes. -Dette innebærer en vesentlig lønnsdumping for bussjåfører, og er et klart brudd på yrkestransportloven, raser leder Eirik Svensson

Bildet viser busser fra Skyss, operert av sjåfører fra Tide Buss
Foto: Bergens Tidende / Helge Sunde

For litt siden opprettet Skyss en ny rute på Tertnes som betjenes med minibuss. Ruten er en bestillingsrute som følger fast rute, men kun kjører hvis det er bestilt transport. Tilbudet er et godt tilbud til beboerne som transporten heier på, men tildelingen av kontrakten er fagforeningen kritisk til.

– Vi reagerer ganske kraftig på dette, sier leder Eirik Svensson. Tildelingen til Bergen Taxi betyr at sjåførene på denne ruten unndras Avtalefestet Pensjon, timelønn, ubekvemstillegg og en rekke andre goder som ligger i Bussbransjeavtalen.

Bergen Taxi og deres underleverandører følger i det store og det hele Taxioverenskomsten. Dette er en tariffavtale som er ment for en helt annen bransje. Taxioverenskomsten har derfor en annen kostnadsmodell, med blant annet provisjonsbetaling.

Når Skyss velger å tildele rutekjøring til et taxiselskap vil det si at bussjåførene som kjører i rute på Tertnes får vesentlig dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn de ville fått hvis et busselskap hadde fått kontrakten. Dette er også brudd på Yrkestransportloven.

– Jeg forstår ikke at fylket kan komme seg unna med å bryte loven. Dette burde et administrasjonsselskap som Skyss hatt på plass i ryggraden, sier Svensson.

Vestnorsk Transportarbeiderforening har tatt grep og sendt brev til fylket om tildelingen. Fagforeningen håper å komme i dialog med fylket om saken og få stoppet tildelingen.

– I det store og hele har vi ikke et problem med at Bergen Taxi får anbudet, vi har mange dyktige medlemmer i taxibransjen også, men vi er prinsippielle motstandere av lønnsdumping. Derfor må fylket rydde opp, enten på ene eller andre måten. Sjåførene som kjører buss skal ha ordna lønns- og arbeidsvilkår, avslutter Svensson.

Les også: Vi bussjåfører ser hva som må fikses

Ikke medlem?

Legg inn en kommentar