Etter måneder med forhandlinger mellom LO og NHO har arbeidsgiverne i NHO denne uken forlatt forhandlingsbordet. Dette betyr at det ikke lenger finnes en avtale om inkluderende arbeidsliv (IA-avtale), og det er nå helt opp til regjering og storting å beslutte hvordan sykelønna skal være.
Det betyr også at stemmeseddelen din neste år kan beslutte om vi skal fortsatt ha lønn fra første sykedag som i dag!
Hva skjedde under forhandlingene?
Før forhandlingene var begge parter klare på at sykelønna var et gode for alle. Når forhandlingene startet møtte NHO opp med et overraskende ultimatum: Kutt i sykelønna eller ingen avtale. Til sist kunne LO gå med på en IA-avtale forutsatt at sykelønna ble fryst i fire år.
Arbeidsgiverne satset rått på et regjeringsskifte til neste år og reiste seg og gikk fra bordet. NHO var ikke villig til å fryse sykelønna, og styrte mot et brudd slik at de kan få hjelp av i et regjeringsskifte neste år
Hva skjer nå?
Fellesforbundet er helt tydelig: Det er våre medlemmer som blir hardest rammet av kutt i sykelønna, karensdager og lignende. Ledere, funksjonærer og høytlønnsgrupper har dette dekket.
Fellesforbundet har derfor varslet at vi vil kreve full lønn under sykdom inn i alle våre tariffavtaler i neste lønnsoppgjør.
Imidlertid vil også stemmeseddelen din til neste år ha mye å si for hvordan sykelønna blir de neste fire årene. Stortinget og regjeringen står nemlig fritt til å endre ordningen når det ikke er en IA-avtale på plass som binder denne. Vi oppfordrer derfor alle våre medlemmer til å sette seg inn i hva partiene mener om sykelønn.
Hva mener partiene?
Vi har tatt en titt i programmene til partiene, og sett på hva som rører seg og funnet dette: